látogató számláló
fejléckép

Blog

potyautas01

Ez most egy "bónusz" blogbejegyzés! Kilóg a naplók sorából, mert 1976-os emlékemet adom közzé, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy olvasva a tengerész kollégák is elmesélik hasonló, potyautas eseteiket! És utólagos engedélyükkel, azokból is csinálok blogbejegyzéseket!
Tehát az én bevezető sztorim:

POTYAUTAS

    Valamikor, 1976 végén, vagy '77 eljén történt, hogy az MS Székesfehérvárral az algériai Arzew-ba vittünk méretes Ganz transzformátorokat. Kiraktunk, nem, nem raktunk be, akkoriban a magyar hajók általában üresen jöttek el az algíri kikötőkből. Nem sok magyar hajó fordult meg ebben a kis olajváros kikötőjében. Tehát eljöttünk.
   
    Akkoriban kormányosmatróz voltam, a nulla-hatos őrségben. Az a matróz, aki nem kormányzott pihenőben végigjárta a hajót, ellenőrzendő, hogy minden rendben van-e? Az indulás este volt, én sem éjfélkor jártam körbe, azt hiszem, hajnali kettő lehetett már. A decken kellemes volt az idő, még. látni lehetett Oran fényeit (Arzew-Oran négy óra hajóút). Beléptem a felépítménybe, hangos kiabálást hallok a konyha felől.

     Odasiettem.
     Az alábbi kép tárult elém:
   A fricskó nyitva, egy megrémült ismeretlen, kezében egy darab sajttal dulakodik, szabadulna a Dadogós Simon szorításából. A gépaszi pedig kukorékol:

    – Kiki.. kiki... kiki... – tovább nem jutott. Akik ismerték, tudták, hogy dadogott. Kivéve, ha be volt b@... ivva... szóval, ha nem volt már szomjas, akkor ment a folyékony beszéd. Az se biztos, hogy Simon volt a neve, egy igen: mindig azt énekelte, hogy: „Dózeros gyerek, sose kesereg, ha nincs pénze azt mondja, a fene egye meg...”, vagy valami hasonlót, tovább én sem tudom. Később elmesélte, hogy mi is történt:
   – Kávét akartam készíteni, és ehhez vizet akartam melegíteni a konyhában. Bemegyek, hát a fricskó tárva nyitva, valaki derékig benne, csak a segge látszik! Rászóltam, az felegyenesedett, akkor láttam, hogy ismeretlen. Hű, azannyát, hát ez... Azt akartam megkérdezni, hogy kicsoda, de ideges voltam, nehezen ment, meg úgyse értette volna. Le akartam fogni, de ellenállt – mesélte a hajóbiztonság önkéntes őre – ezért találtál minket dulakodva!
    Persze azonnal jelentettük a barbának az esetet, a fickót a tiszti szalonban őriztük.

   Az öreg kihallgatta, de az angol kérdésre adott francia válasz nem igazán volt hatékony, és jegyzőkönyvezhető. Annyit sikerült kideríteni, hogy Franciaországba akart szökni, mert látta a lobogónkról, hogy olasz hajó vagyunk. Szerencsétlennek ennyi fogalma volt a világról... Persze közben a rádiós márt hívta Oránt, és elmondta mi történt. Az Immigration kérte, forduljunk vissza, ők persze jönnek egy speed boattal.

    A nyílt vízen találkoztunk.
    Járó leengedve, három csuhás, csuklyás pasi jött fel. Nem látszott belőlük szinte semmi, de ami igen, az sok jót nem ígért! A delikvenst odavittük.
    Az első dolog egy irtózatos pofon volt, amit a srác kapott, utána kezdődött a kihallgatás, amiből nem sokat értettünk lévén ékes arab nyelven folyt. Eléggé egyhangú volt, mert egy kérdést majd egy ütést kapott. Miután a nacsalnyik köszönetet mondott az együttműködésért belökték a csónakba és elmentek, mi pedig megfordultunk, és folytattuk az utunkat Rijeka felé.

Beszúrok egy képet, hogy lássátok, mi mindenre képesek emberek, akik nem ismerik a tengert! A hajó a Kanári szigetekre ment volna!Szolgálati közlemények:

Megjelent a Hajós legendák, legendás hajósok első és második kötete a Helma kiadónál! Az, hogy ez teljesen más kiadás mint a nyomtatott, azt a borítók is mutatják.

Ez a kiadó csak e-könyvet és hangoskönyvet publikál, így egyelőre nagyon kicsi az átfedés a papír alapú könyvek és az e- és hangoskönyvek olvasótábora között! Aki az első kötetre várt, az most megvásárolhatja e-könyv formában: pdf, epub, mobi. El kell menni a kiadó honlapjára, és ott ki lehet választani, hogyan akarod megvenni, természetesen majd féláron, mint a nyomtatott könyv lenne.

A második kötet természetesen kapható papírra nyomtatva, de ha tableten vinnéd hajóra, e-könyv formátumban is megveheted, ha érdekel lépj be a Fészbuk csoportomba, és ott minden információt megtalálsz róla, megrendelheted. A kötetben hajósok és tengerészek sztoriznak. Nem hajósoknak is érdekes olvasmány. Bolti forgalomban nem lesz kapható!
A minap hallottam Bessenyő Pista bácsit, amint bemutatkozik: - Én vagyok Bessenyő ASMBAFMJ István, azaz Bessenyő A Seafalcon Mesél Blogot A Fészbukon Megosztani Javasló István...
Ez mindenkinek szól! Aki nem osztja meg, az úgy jár majd, mint az unokám!!!

Létrehoztam egy Fészbuk oldalt: A Seafalcon mesél. Kattints rá, menj az oldalra, és kedveld, és ezután itt (is) tudod követni a blogbejegyzéseimet. Ugyanis többször előfordul, hogy letiltanak egy csoportban, elvégre ezek a naplórészletek nem illenek tematikus csoportok profiljába. Hiába kérdezem meg, érdekli-e a csoportot, mindig vannak, akik kekeckednek...
Most is veszélyben van egy számomra kedves csoport...<< vissza a bloghoz

Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑