látogató számláló
fejléckép

Blog

MV Lys Chris 38

2004.

November 30. kedd, Karmöy, úton. Utolsó nap a hónapból, majd az év utolsó hónapja következik, utána meg a szerződésem utolsó hónapja jön! Még 58 nap, a hivatalosan hátralevő idő. Hogy hogyan jön ki a hazamenetel, az majd elég későn derül csak ki.
Azt mondja a stivador, hogy késő este lehetünk csak kész. Egyre jobb a helyzet, mert szerda Lisszabonban ünnep. Sao Akárkit ünneplik, aki Portugália védőszentje.
Itt van egy hajó mögöttünk, szép nagy, öröm lehet rajta hajózni.
Ukránok viszik. A szakács átjött megvizitálni a gépészünket, és amíg videokazettákat csereberéltek, mesélt: Venezuelából jönnek, az úton az egyik matróz belázasodott. A parancsnok hezitált parti segítséget kérni, és addig-addig halogatta, amíg a srác meghalt maláriában... Ilyenkor mit érez egy ilyen pasi, hiszen ő okozta a halálát? Nyilvánvaló, hogy a hozzá nem értés és a nemtörődömség miatt kellett meghalnia egy fiatalembernek.

Akiknek toll van a hátukon

Délelőtt megjelent a hajónk mellett két fekete overallos marcona férfi, akiknek toll volt a hátukon. Ja, mert a TOLL felirat azt jelenti, hogy vám. A barbát keresték. Már kezdtem ijedezni, hogy kutakodni jönnek, de csak bejelentették, hogy a part mellett búvárok dolgoznak, a partfalat vizsgálják, ha bármilyen manővert akarunk kezdeni értesítsük előbb őket.
Rendben, de azért hiszi a piszi...
Íme az én verzióm: a Venezuelából érkezett hajó fenekét vizsgálják át, nincs-e egy kis (nagy) doboz ráhegesztve, és abban némi (soknyi) drog.
Lehet választani, melyik magyarázat a hihetőbb!
Este öt és fél kilenc között tudtam pihenni, addig egy másik hajón dolgoztak a viking népek. Kilenckor az egyik melós kerülget, kerülget, aztán rákérdez:
- Chief, volt már itt korábban is, egy másik hajóval, ugye?
- Hát persze, vagy két és fél éve a Lys Carrierrel.
Megismert az öreg harcos, pedig akkor jóval kevesebb szakállam volt, mint most.
Gyakran kölcsönt veszünk fel a jövőnkből, hogy múltunk adósságait fizessük ki vele. - Kahlil Gibrán: Bolond - Homok és Tajték

DECEMBER

December 1. szerda, úton.
 Azt mondja a barba, hogy Lisszabon után a Setubal - Montrose úton dolgoznak. Meglátjuk. Setubal semleges, Montrose-t szeretem.
Hajnalban Kossuth. Az MSZP Társadalom-akármi Platformja felszólította a pártot, hagyja abba a negatív kampányt. Mi lehet otthon, ha már a párttagok egy része se nézi jó szemmel? Vajon van-e most is MSZP-s párthadihajó a Dunán fekete transzparenssel, mint a nyáron?
A munkaügyi miniszter pánikot csinál, ugyanazt, ami ellen ő maga is felháborodottan tiltakozott, amikor az EU csatlakozásunkkor Európa riogatta az uniós honpolgárokat: a csatlakozó államokból elözönlik a munkavállalók Európát. És persze nem, mert itthon szeretünk élni. A környező államok leendő magyar állampolgárai is otthon szeretnének élni. És ugye mindenkinek ott van szociális hálója, ahol a nyugdíjat, a TB-t fizeti, fizette, ha átjön, akkor nem mi fizetjük, hanem azt kapja, amit átutalnak neki. Alanyi jogon sajnos még senkinek se jár itthon se. Én is csak az asszony után kapok, így aztán nekem magyarázhatnak félre kormányszinten amennyit csak akarnak.
Egész délután a hidat takarítottam. Karmöyben telehordta a szél a hajót fehér porral, amit az ukránok raktak ki mögöttünk. Ez persze nem az ő saruk. A markoló folyt, a szél fújt, azt hiszem, többször tíz tonnányi rakomány a szelek martaléka lesz. Mi vagy öt tonnát hoztunk magunkon el...
Érdemtelenül jót mondani ugyanannyi, mint rosszat mondani arról, ami jó. Leonardo da Vinci

December 2. csütörtök, úton. Jó az idő, szépen jövünk. Fabian erősen készülődik haza. Í-mél címet és telefonszámot cseréltünk. Majd kiderül, mire lesz jó. Ő mindenesetre ígért egy Fairplay programot.
Jobb szeretem a szabad bolondságot, mint a bezárt erkölcsi tanítást. Shakespeare

December 3. péntek, úton, Doveri szoros. 
Hajnalban hagytam el a fehér sziklákat, amik valóban azok, bár most nem láttam őket.
Hajnali egy körül belerohantam egy halom halászba. Mind a délnyugati szeparációs zónában kereste a szerencséjét. Viszont ezek kultúrnépek, nem úgy mint a franciák, mert egynek se kellett térnem, egy se zavarta a hajózást.
Délután gyönyörű idő, csendes tenger, jó láthatóság, még vonal is volt Cherbourgon keresztül.

Biztonsági tervrajz Egész délután a biztonsági tervvel dolgoztam. Ez tulajdonképpen a hajó tervrajza, és feltüntetve rajta az összes biztonsági berendezés, a tűzoltócsapoktól kezdve a mentőmellényeken keresztül a mentőcsónak rádión át a veszélyes áruk ellen alkalmazott védőruháig minden. Nos ezek egyezményes, nemzetközileg elfogadott szép színes piktogramok, amelyek ha a rajz átnedvesedik szépen el tudnak folyni, mázolódni, és felszívódni. És bizony ez a rajz át is nedvesedik, mert ezt a példányt minden hajón a szabadban kell tárolni, a lakótéri bejárat mellett, hogy tűz esetén a hajót nem ismerő tűzoltóknak legyen valami támpontjuk. Nálunk van egy műanyag cső az ajtó mellett, abban tartjuk.
Nos tegnap kiszedtük, szépen kiszárítottuk, és ma felraktam az összes picinyke mütyür szimbólumot. Kis öntapadós címkéket vettünk. Az egészet csak azért mondom, mert egy kínszenvedés volt a félkörömnyi címkéket lehámozni az öntapadóról, mert ugye az ujjaim... Hiszen a bal kezemen négy ujjbegy érzéketlen, semmit nem érzek vele. És az ember ballal „hámozna” s jobbal ragasztana, de ez az istennek se ment. Így azt találtam ki, hogy egy szikével szedtem le, persze jobb kézzel, és azon meg is maradt a pici lap, s azzal fel is tudtam rögtön tenni a tervrajzra.
Az idő gyógyít vagy öl. Shakespeare

Szolgálati közlemények:

Ha asztali gépen vagy tableten olvasod a naplóm, akkor az oldalsávban találod az előző részek linkjét, ha mobilon, akkor görgess teljesen a lap aljára, ott vannak!

 
Megjelent a Hajós legendák, legendás hajósok első és második kötete a Helma kiadónál! Az, hogy ez teljesen más kiadás mint a nyomtatott, azt a borítók is mutatják.

Ez a kiadó csak e-könyvet és hangoskönyvet publikál, így egyelőre nagyon kicsi az átfedés a papír alapú könyvek és az e- és hangoskönyvek olvasótábora között! Aki az első kötetre várt, az most megvásárolhatja e-könyv formában: pdf, epub, mobi. El kell menni a kiadó honlapjára, és ott ki lehet választani, hogyan akarod megvenni, természetesen majd féláron, mint a nyomtatott könyv lenne.

A második kötet természetesen kapható papírra nyomtatva, de ha tableten vinnéd hajóra, e-könyv formátumban is megveheted, ha érdekel lépj be a Fészbuk csoportomba, és ott minden információt megtalálsz róla, megrendelheted. A kötetben hajósok és tengerészek sztoriznak. Nem hajósoknak is érdekes olvasmány. Bolti forgalomban nem lesz kapható!
A minap hallottam Bessenyő Pista bácsit, amint bemutatkozik: - Én vagyok Bessenyő ASMBAFMJ István, azaz Bessenyő A Seafalcon Mesél Blogot A Fészbukon Megosztani Javasló István...
Ez mindenkinek szól! Aki nem osztja meg, az úgy jár majd, mint az unokám!!!

Létrehoztam egy Fészbuk oldalt: A Seafalcon mesél. Kattints rá, menj az oldalra, és kedveld, és ezután itt (is) tudod követni a blogbejegyzéseimet. Ugyanis többször előfordul, hogy letiltanak egy csoportban, elvégre ezek a naplórészletek nem illenek tematikus csoportok profiljába. Hiába kérdezem meg, érdekli-e a csoportot, mindig vannak, akik kekeckednek...
Most is veszélyben van egy számomra kedves csoport...<< vissza a bloghoz

Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑