látogató számláló
fejléckép

Blog

MV LYS CHRIS 2 - 20

2005. JÚNIUS


Június 10. péntek, Rotterdam, úton. Tök nyugis nap. Pilot csak délután kettőre, így aztán addig tevés-vevés, elfoglaltam magam adminisztrációval, kiadványok javításával.
Indulás után viharos gyorsasággal kimúlt a nyár, beköszöntött a csúnya, nyákos, szeles ősz...
Jaj, azt nem is mondtam, hogy a cég egyik hajóját zátonyra vitték Koppenhága körül, mert a tiszt elaludt a hídon éjszaka. Erre úgy döntött a tulajdonosok tanácsa, hogy minden hajón beélesítik a "dead man's alarm"-ot. Ez egy olyan óraszerkezet, amit meghatározott időn belül meg kell nyomni ahhoz, hogy újrainduljon, különben megszólal a riadó a hajón. A "dead man" halottat jelent, és ugye csak a halott az, aki nem tudja megnyomni a gombot, tehát ha beriadóztat, akkor baj van a hídon, ez a koncepció, de jó ez arra is, hogy ne aludjon el az ügyeletes tiszt, illetve ha igen, ne sokat húzhassa a lóbőrt... Na, szóval most mi is nyomigálhatjuk, mert úgy lett bekötve, ha bekapcsoljuk a robotkormányt, az indítja a szerkezetet.

Június 11. szombat úton. Az a baj, ezzel a hajóval (és mindegyikkel általában), hogyha üres, akkor nagyon csínján kell vele "bánni" menetben. Nem lehet szembe menni hullámokkal, mert üt, és berázkódik. S mivel északnyugati döghullámok vannak, ezért cikk-cakkban kell mennünk. Ez nyilván késlelteti az érkezést.
Találtam a letöltött könyveim között egy hallatlanul érdekeset, ha nem e-könyv lenne, azt mondanám, nem tudom letenni: A nyelv és a nyelvek a címe. Lehet, hogy valami agyzuttyanásom van, mert nem hinném, hogy sokan lelkesednének így érte, többnyire unalmas, száraz olvasmánynak vélhetnék. De hát hogyne lenne érdekes látni, hogy a Halotti beszéd szövege hogyan vethető össze a mai beszéddel, és miféle változáson ment át a nyelv, és ez miféle törvényszerűségnek engedelmeskedik!

Június 12. vasárnap, úton. Kreuzolunk, és olvasok. Ez két fontos dolog történt. Ja, és még egy: amióta a gonio (rádió iránymérő) antennája letört a főárbocról azóta óvatosabban megyünk.

Napfelkelte negyed háromkorJúnius 13. hétfő, úton, horgonyon Frei szigeténél. Éjjel tizenegykor dobtunk horgonyt. Most itt leszünk két napot, s csak csütörtökön kezdik a berakást.
Elfogyott az éjszaka. Már csak azt lehet mondani, hogy lement a nap, de mire egy kicsit is besötétedne, már kel is fel, hát szegényke nem sokat alukál a horizont alatt.
Így viszont Mireknek nem kellett lámpát készítenie a szereléshez, mert érkezés után azonnal neki kellett állnia a letört árboc megreparálásához, illetve az Inmarsat-C antenna visszaszereléséhez, mert a gonioval együtt ez is letörött.

Június 14. kedd, horgonyon Frei szigetnél. Éjszaka elkezdtem a következő mozimat elkészíteni, beolvastam a laptopba, jelenetekre bontottam, a zajosoknál levettem a hangot, zenét kerestem hozzá. Érdekes zenét találtam: valamiféle flótán vagy billentyűzeten játszik tengerészdalokat Maurice Archenoul. Ez a kísérőzene. Elkészítettem a feliratokat. Minden filmem címe ez: Egy tengerész Naplójából..., s azután a hajó neve, az időszak amit a videofelvétel felölel, majd a zene.
Nos a barba kiszúrta, hogy ezzel foglalkozom. Kérdezte, hogy "meg-e nézheti-e"? Hát mi a akadálya lenne. Csak hát ő nem lenne az, aki, ha nem tette volna még hozzá, mikor arról beszéltünk, hogy odaadom neki CD ROM-on:
- De ugye nincsen rajta semmiféle gúnyolódás rajtam, rólam? Mert nem akarom, hogyha megmutatom valakinek otthon, és véletlenül érti a kommentárjait, kinevessen.
Viszont nem túlzok, ha azt mondom, hogy elképedt, amikor megnézte.
- Chifu, ez fantasztikus! Nyugodtan bemutathatja a tévében, olyan profi filmek!
Persze jól esik az ilyet hallani, még akkor is, ha csak dícséret és nem igaz, de ilyenkor eszem a kefét, hogy csak amatőröknek való szerkesztő-programom van. Mert nem elég, tudni, hogyan kell felvenni, úgy hogy csak keveset kelljen kivágni, és nem elég hogy van vagy 600-700 zeném ogg fájlban, amit vissza tudok mp3-ni, ki kellene küszöbölni a sok ide-oda konvertálást is. (Beszúrás 2024-ből: az előző mondatnak köszönhetem egy kedves kolléga ismeretségét, aki olvasta a naplómat, és megkeresett, és kaptam tőle egy frankó videószerkesztő programot!) 
A könyvet is olvasom, most éppen azt a csodát boncolgatja, hogy a gyermek hogyan, milyen módon, és milyen "trükköket" alkalmazva tanulja meg az anyanyelvét. Hátborzongatóan izgalmas és érdekes! Főleg ha azt tudom, hogy minden emberi egyed külön osztályban, saját erejéből végzi el az élete első nyelvkurzusát és mindegyik egyedi módszereket használ, és az eredmény ugyanaz!
Mirek egy fantasztikus gépész! Jó lenne, ha maradna. Amihez hozzányúl az azonnal engedelmeskedik neki, megjavul. Ma egy - a körülményekhez képest - tökéletes tartót szerkesztett az árbocon az Inmarsat antennának, és mivel észrevette, hogy a duda tartókonzolja elkorrodált és berepedt, azt is megerősítette. Igaz, egy teljes napjába került, de megcsinálta!
Mareket ma legszívesebben megöltem volna! Képzeld el mit csinált: a hideg olajat felteszi a tûzhelyre, abba bele a mélyhûtött kalamárit, és úgy forrósítja, süti meg. Hát nem csoda, hogy merő, csöpögő olaj volt az egész! Tipikusan lusta lengyelszakács metódus! Egy magyar ilyet sose tenne, de Jan és Tadek például biztosan. Megírtam a leveleimet, az a helyzet, hogy nem is kérdezem meg a barbától, hogy adhatom-e neki, mert Gaetában a sajátjait feladta a postán, hát jobb a békesség, Sundallsörában kimegyek és feladom.


Létrehoztam egy szavazást és megkérlek menj el, és add le a szavazatodat.
Főleg azokat kérem, akik először olvassák a naplóimat.
Arról van szó, hogy amikor elkezdtem a naplóimat posztolni, belevágtam a közepébe, és az eleje "lemaradt". Naplót 1994 óta írok a blogjaimban posztoltam őket folyamatosan, és amikor az Isartalhoz értem a 2002-es  naplóval, akkor jött az ötlet, hogy a héttenger.hu-n és a Fészbukon is megosszam. Tehát 1994-2002 hiányzik innen és most azon agyalok, hogy vissazugorja-e az első naplómhoz...
Ha nincs jó válasz számodra, nyugodtan adjál hozzá...
Ezen a linken szavazhatsz!
Köszönöm!

Ez egy elmaradt videó a második részből.

 Szolgálati közlemények:


Ha asztali gépen vagy tableten olvasod a naplóm, akkor az oldalsávban találod az előző részek linkjét, ha mobilon, akkor görgess teljesen a lap aljára, ott vannak!
 
Megjelent a Hajós legendák, legendás hajósok első és második kötete, valamint a Szavak a hullámok hátán a Helma kiadónál! Az, hogy ez teljesen más kiadás mint a nyomtatott, azt a borítók is mutatják.

Hajós legendák, legendás hajósok ez az első kötet linkje. Ez nyomtatva már nem fog megjelenni, így ha érdekel, itt tudod megvenni!

Hajós legendák, legendás hajósok 2 a második kötet linkje. Ebből még van nyomtatott példány a Plimsoll Zrt. kiadásában.

Szavak a hullámok hátan ez az összegyűjtött tengerész, hajós, vitorlások szavainak gyűjteménye, ebből se lesz már nyomtatott kiadás, amit szintén a Plimsoll kft. szponzorált. Erről áprilisban egy tudományos konferencián fogok előadást tartani...

                  


Ez a kiadó (Helma.hu) csak e-könyvet és hangoskönyvet publikál, így egyelőre nagyon kicsi az átfedés a papír alapú könyvek és az e- és hangoskönyvek olvasótábora között! El kell menni a kiadó honlapjára, és ott ki lehet választani, hogyan akarod megvenni, természetesen majd féláron, mint a nyomtatott könyv lenne.

Ha érdekelnek a könyveim és tengerész sztorik, lépj be a Fészbuk csoportomba Nem hajósoknak is érdekes olvasmány. Bolti forgalomban egyik könyvem sem kapható!


A minap hallottam Bessenyő Pista bácsit, amint bemutatkozik: 
- Én vagyok Bessenyő ASMBAFMJ István, azaz Bessenyő A Seafalcon Mesél Blogot A Fészbukon Megosztani Javasló István...

Ez mindenkinek szól! Aki nem osztja meg, az úgy jár majd, mint az unokám!!! (Milyen érdekes, majd egy éve minden blogban megjelennek ezek a szövegek, és eddig senkit sem érdekelt, hogyan járt az unokám! ) 

Létrehoztam egy Fészbuk oldalt: A Seafalcon mesél. Kattints rá, menj az oldalra, és kedveld, és ezután itt (is) tudod követni a blogbejegyzéseimet. Ugyanis többször előfordul, hogy letiltanak egy csoportban, elvégre ezek a naplórészletek nem illenek tematikus csoportok profiljába. Hiába kérdezem meg, érdekli-e a csoportot, mindig vannak, akik kekeckednek...
Most is veszélyben van egy számomra kedves csoport...<< vissza a bloghoz

Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑